Testenine

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8702

12. feb 2007 21:27

Testenine skuham  "eno postajo pred koncem", prelijem v "cedilko" oz. "duršlak", pokapam z oljem in dam nad tisto posodo, kjer so se kuhale. Običajno gredo takoj na mizo k omaki. Če pa kaj ostane za pozneje, takrat testenine splaknem pod vročo vodo, s tem jih odlepim in jih nič ni treba podgrevat.

Pozdravček!

jass  

član od: 9.4.2006

sporočila: 521

12. feb 2007 21:35

Jamie je včeraj ravno kuhal za dva italijanska prijatelja. Kuhal pa je široke rezance, ki jih ni odcedil, z ničemer prelil, ampak jih je vzel iz vrele vode in jih dal naravnost v ponvo z omako. V njegovem primeru je bila narezana panceta z pastinakom. Pa še malo vode od kuhanja je navrh polil, rekoč da je potem omaka svilnata. 

Jaz pa kuhane odcedim in dodam košček masla ali pa kar tekoče Rame.

jass

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

12. feb 2007 21:38

O testeninah poznam eno zabavno anekdoto, ki so mi jo povedali v druzbi Primorcev: v neki rimski restavraciji sta jedla testenine za isto mizo Trieštin (Tržačan) in Sicilijanec. Oba sta se zmrdovala. "Iz takih spagetov delamo pri nas klej," je naposled komentiral Trieštin. "Pri nas pa žeblje," mu je vrnil Sicilijanec. Tako hudo se razlikujejo mnenja o pravem nacinu kuhanja testenin celo v njihovi adoptivni domovini. Zanimivo, ne? lp, proxima

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

12. feb 2007 22:15

Testenine skuham, odlijem vodo, dam na krožnik ki že čaka na mizi, omako pa si vsak nadeva sam na te vroče, kadeče se testenine. Vodo od kuhanja rabim tudi za pripravo omake.

 

lp Vesna

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

12. feb 2007 22:32

Se pridružujem Reci glede vode, ki ostane pri kuhanju. Ko sem začela brati temo, mi je padlo na pamet to, ker je napisala jass glede Jamie-ja. Le da nisem gledala te zadnje oddaje, ampak se spomnim še od prej, da je vedno uporabil vodo od kuhanja, za omako ali pa jih je kar polil z njo. Italijani pa so fenomenalni glede pašte, še v najbolj zakotni gostilni na južnem podeželju dobiš fantastične testenine, tako kot kapučino.

Sporočilo je spremenil(a) katka lopatka dne 12. feb 2007 22:33:00

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

12. feb 2007 22:48

Jaz naredim tako, da testenine šokiram z mrzlo vodo, potem jih pa dam na krožnik in se gor polije omaka, ali pa kar vse zmešam v omako. Odvisno od tega, kakšna omaka in kakšno kosilo se namenim narediti.

Ena stvar je zagotova. Testenine, ki so prelite z omako in stojojo, se bodo sigurno sprijele, ker vsrkajo tekočino od omake in se še malo napnejo. Vseeno, a so Barilla, ali in Eurospina. To se mora vzeti v zakup.

Najboljše so sigurno sveže postrežene na krožniku. ( pa dela tako ali tako ni prav veliko...).

lidka

ssilva  

član od: 23.2.2005

sporočila: 428

13. feb 2007 6:34

Doma imam knjigo Sončna kuhinja (Valentina Orsini) - torej nasveti in recepti prave italijanske kuhinje.

Povezetek Zlatih pravil za kuhanje testenin:

"Kuhamo jih v velikem loncu (po možnosti iz nerjavečega jekla), računajoč 1 l vode na 100 g testenin. Vode lahko nalijemo več, nikoli pa manj.

Vodo solimo, ko zavre. Računamo 10-12 g grobe soli na 1 l vode.

Testenine vsujemo v vodo, ki močno vre. Takoj jih premešamo, plamen zvišamo in posodo pokrijemo, da voda spet hitro zavre, nato jo odkrijemo in kuhamo dalje v odkriti posodi nad močnim ognjem. Pogosto premešamo.

Kako dolgo jih kuhamo je odvisno od kakovosti testenin, od trdote vode in klime. V vseh primerih morajo biti testenine kuhane al dente, kar pomeni, da jih ob ugrizu čutimo pod zobmi. Špaget je pravšnji, kadar je še trd in ima v sredi majhno belo pikico. Vedeti moramo, da se testenine še nekoliko zmehčajo v skledi, dokler so še vroče.

Testenine, kuhane al dente, takoj odcedimo: na luknjičastem cedilu jih stresemo, da se izcedi vsa tekočina.  Nikoli jih ne oplaknemo s hladno vodo. To je pregrob poseg, ki testeninam samo škodi. Voda odnese sol in jih hkrati shladi, saj moramo testenine takoj zabeliti z vročo omako. Dobro je, če testenine najprej zabelimo s koščkom masla.

Testenine, ki stojijo nezabeljene, se zlepijo in niso več okusne. Vedno pazimo, da bo omaka pripravljena takrat, ko so testenine kuhane.

Kadar kuhamo rezance ali druge domače testenine, je dobro, če vlijemo v vrelo vodo žlico olja, da se rezanci ne primejo".

Uf, pa sem končala. Upam, da bodo komu nasveti vendar koristili, kajti Italijani so resnično specialisti za testenine. Sama jih kuham točno tako in so vedno odlične.

 

 

ssilva

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

13. feb 2007 6:40

Ssilva, točno tako jih kuham tudi jaz. Recept za kuhanje testenin pa sem prinesla iz Padove. So najboljše, saj so italijani res pravi specialisti za testenine, takšne in drugačne. Nam so nejbolj všeč Barilla. Kyara

Mijan  

član od: 30.12.2006

sporočila: 554

13. feb 2007 7:34

Kyara, se strinjam stabo, da čez Barilla "pašte" je ni! Mijan

giorgio401  

član od: 5.10.2006

sporočila: 120

13. feb 2007 8:48

sveto pravilo st.1 = spageti ali kakrsnekoli zvrst testenin se pripravi vedno sveze in takoj (najpozneje v 10 minutah), se postreze na mizo. 2. nezaslisano je , da se testenine splahujejo z mrzlo vodo, ko so skuhane (na vsaki vrecki pise koliko minut je kaj treba kuhat),  se takoj dajo v posodo kjer je narejena omaka, potem se porazdeli po kroznikih in povrh posuje z naribanim parmezanom. tako je pri nam..... (doma narejene testenine se kuhajo prècej manj casa od tistih industrijskih.) laurapazzini

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti